Коментарът е от платформата American Purpose, представляваща либерална общност, т.е. повече

...
Коментарът е от платформата American Purpose, представляваща либерална общност, т.е. повече
Коментари Харесай

Фукуяма: Поражението на Русия ще бъде ново раждане на свободата. Духът на 1989 ще живее

Коментарът е от платформата American Purpose, представляваща демократична общественост, т.е. повече от едноименното списание, подкастове и медия и диспути. Фукуяма е ръководител на публицистичния съвет. Той е един от най-прочутите демократични мислите на поледните десетилетия и шеф в Института за интернационалните проучвания на университета " Станфорд ", съобщи Дневник.

Пиша това от Скопие, където бях през последната седмица, преподавайки един от курсовете ни за лидерска академия за развиване. След войната в Украйна тук не е по-различно във връзка с наличната информация, като се изключи това, че съм в прилежаща часова зона и обстоятелството, че има повече поддръжка за Путин на Балканите, в сравнение с в други елементи на Европа. Голяма част от последното се дължи на Сърбия и на това че там има " Спутник ".

Ще си разреша да направя няколко прогнози:

Русия върви към цялостно проваляне в Украйна. Руското обмисляне се оказа некадърно, основано на неправилно съмнение, че украинците са благосклонно настроени към Русия и че техните военни ще рухнат незабавно след началото на нашествието. Руските бойци явно носеха униформи за своя церемониал на успеха в Киев, а не спомагателни муниции и дажби. В този миг Путин е заел по-голямата част от цялата си войска в тази интервенция - няма големи запаси от сили, които той може да извика, с цел да добави към борбата. Руските войски са блокирани отвън разнообразни украински градове, където са изправени пред големи проблеми с доставките и са под непрекъснати украински офанзиви.

Колапсът на тяхната позиция може да бъде неочакван и пагубен, вместо да се случва постепенно посредством война на безсилие. Армията на терен ще доближи точка, в която не може нито да бъде снабдена, нито изтеглена, а бойният дух ще се изпари. Това е правилно най-малко на север; руснаците се оправят по-добре на юг, само че тези позиции биха били сложни за поддържане, в случай че северът рухне.

Преди това да се случи не е допустимо дипломатическо решение на войната. Няма вероятен компромис, който да е допустим както за Русия, по този начин и за Украйна поради загубите, които са понесли в този миг.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации още веднъж се оказа ненужен. Единственото потребно нещо беше гласуването на Общоо заседание, което оказва помощ да се разпознават кои по света са неприятните или увъртащите.

Решенията на администрацията на президента Джо Байдън да не афишира зона, неразрешена за полети, или да помогне за прехвърлянето на полски МиГ-ове, бяха правилни; те са запазили самообладание в едно доста прочувствено време. Много по-добре е украинците сами да победят руснаците, лишавайки Москва от оправданието, че НАТО ги е нападнало, както и заобикаляйки всички явни благоприятни условия за ескалиране на спора. Специално полските МиГ-ове не биха добавили доста към украинските благоприятни условия. Много по-важно е непрекъснатото доставяне с Javelins, Stingers, Байрактар TB2, медицински консумативи, информационно съоръжение и шерване на информация. Предполагам, че украинските сили към този момент се насочват от разузнаването на НАТО, настоящо отвън Украйна.

Цената, която Украйна заплаща, е голяма, несъмнено. Но най-големи вреди нанасят ракетите и артилерията, за които нито МиГ-овете, нито неразрешената за полети зона могат да създадат доста. Единственото нещо, което ще спре клането, е провалянето на съветската войска на бойното поле.

Путин няма да преживее провалянето на армията си. Подкрепят го, тъй като го възприемат като мощен човек. Какво има да предложи, откакто показва непросветеност и бъде лишен от силата си да принуждава?

Инвазията към този момент нанесе големи вреди на популистите по целия свят, които преди офанзивата еднотипно показваха благосклонности към Путин. Това включва Матео Салвини, Жаир Болсонаро, Ерик Земур, Марин льо Пен, Виктор Орбан и несъмнено Доналд Тръмп. Политиката на войната разкри техните искрено властнически пристрастености.

Войната до този миг е добър урок за Китай. Подобно на Русия, Китай е построил видимо високотехнологични военни сили през последното десетилетие, само че те нямат военен опит. Мизерното показване на съветските военновъздушни сили евентуално ще бъде повторено от Военновъздушни сили на Народноосвободителната войска, която по сходен метод няма опит в ръководството на комплицирани въздушни интервенции. Можем да се надяваме, че когато обмисля предстоящ ход против Тайван китайското управление няма да се заблуди във връзка с личните си качества, както направиха руснаците.

Да се надяваме, че самият Тайван ще се разсъни за нуждата да се приготви за борба, както направиха украинците, и да възвърне наборната военна работа. Нека не бъдем прибързано пораженчески настроени.

Поражението на Русия ще направи допустимо едно " ново раждане на свободата " и ще ни извади от упадъка на световната народна власт. Духът на 1989 ще живее, с помощта на смелите украинци.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР